Pollen
En pollenanalyse inkluderer artsbestemmelse og optælling af pollen, pteridophyte sporer, syreresistente plankton, alger, og mikrokul. Andre mindre almindelige palynomorpher inkluderer dinoflagellater, hjuldyræg og nematode æg. Sporer af fungi imperfecti registreres ligeså når de forefindes.
I modsætning til makrofossiler, bliver pollen, sporer og alger produceret og deponeret i så store mængder, at det er muligt at udlede gyldige statistiske oplysninger om den flora hvorfra de stammer.
Pollen fra terrestriske sedimenter, inklusiv arkæologiske lag, skal ofte koncentreres fra jordprøver af større volumen ved hjælp at en nylonsigte og tung væske separation. Pollenprøver fra menneskeskabte aflejringer kan fortælle om det lokale miljø og om forhistorisk adfærd og sædvane, inklusiv:
- kultiverede planter og ukrudtssamfund i marker, på græsningsarealer og i sekundære skove
- opbevaring og bearbejdning af planter (f.eks. tærskning, formaling, korn, hø og grøntfoder opbevaring)
- sæsonbestemmelse af begravelser og lokaliteter der forlades (forseglede kontekster)
- bestemmelse af ingredienserne i mad- og drikkevarer (f.eks. i vælling og grog)
Vi er særlig fokuseret på analysen af pollensekvenser fra stratigrafiske kontekster, så som sedimenter fra søer, tørvemoser, huler og kulturlag, som er akkumuleret over tid. Disse sekvenser kan kombineres med XRF skanning, sediment- og makrofossilanalyser. Den sidstnævnte kan også tilvejebringe materiale til AMS C14 dateringer og aldersmodelleringer. I modsætning til enkeltstående prøver fra arkæologiske sedimenter, så kan denne type pollenprøver bruges til at identificere transgressioner og ændringer i det lokale og regionale landskab over tid.
- Variation i plankton, alger og pollen fra hydrofytter og telmatiske planter kan spore det trofiske niveau i en sø (en funktion af temperatur og nærringsstof tilgang)
- Forandringer i mikroskopiske og makroskopiske kulmængder kan indikere ændringer i den regionale og lokale brændingshistorie
Resultater af passende opløsning kan bruges til at rekonstruere ændringer i palæo-vegetationen ved hjælp af Landscape Reconstruction Algorithms (LRA).
Kontakt
Pernille Bangsgaard
Senior forsker
Speciale: Dyreknogler
Telefon: +45 51 31 79 38
Email: pernille.bangsgaard@sund.ku.dk
Anthony Ruter
Senior forsker
Speciale: Pollen og Makrofossiler
Telefon: +45 60 18 67 69
Email: anthony.ruter@sund.ku.dk