Landskabsanalyse & GIS (Istid - nutid)

Sammenspillet mellem fortidens samfund og det fysiske landskab, er et aktuelt emne i arkæologien. Her kan analyser af den geologiske opbygning, landskabsanalyse baseret på geografiske informationssystemer (GIS) og 3D modellering af resultater fra feltarbejdet, være et vigtigt redskab. Analyserne er desuden brugbare allerede i planlægningsfasen.

Informationer fra de geologiske og arkæologiske lag kan sammen give en forståelsen af hvordan fortidens landskab blev til, så ud og blev brugt af mennesker. Landskabets udformning og udseende påvirkede fortidens samfund via f.eks. adgangsforhold til og mellem lokaliteter, samt adgang til ressourcer. Desuden har fortidens samfund haft indflydelse på hvordan nutids samfund og landskab tager sig ud mange steder.

GIS kombineret med kortmateriale, geodata og feltopmålinger kan bruges til forskellige typer af landskabsanalyse. En sådan analyse baseres på historiske og moderne kortblade, digitale højde-modeller, geologiske data, miljø data, flyfotos og meget andet. Metoden kan vise ændringer i tid og rum.

3D-modellering og visualisering er vigtige elementer i landsskabsanalysen. De er til stor nytte for forståelse og tolkning af resultater, og så er de særdeles brugbare i planlægningsfasen af feltarbejdet. Kombineret med en geologisk tolkning kan en landskabsanalyse være afgørende for en rumlig forståelse af en given arkæologisk lokalitet.

En analyse af de geologiske lag består typisk af en detaljeret undersøgelse af lagenes indhold og opbygning, og kombinerer typisk en jordartsbestemmelse med en fortolkning af lagenes tilblivelse og rækkefølge. Ved en detaljeret laganalyse kan følgende emner berøres:

  • et jordlags tilblivelse
  • kontinuert aflejring eller omlejring
  • tilstedeværelse af vækstzone i et lag
  • vandpåvirkning af et lag
  • beviser for menneskelige aktiviteter i et lag
  • mulige bevægelsesliner i landskabet.

Globe Instituttet har stor erfaring inden for det geologiske forskningsfelt i Danmark, Sverige, Island, Nordrusland og Grønland. ArchaeoScience tilbyder en række individuelt skræddersyede løsninger med fokus på det enkelte projekt.

En landskabsanalyse kan med fordel kombineres med andre analysetyper, så som XRF skanning, pollen- og makrofossilanalyser, hvilket giver et mere fuldstændigt billede af fortidens landskab og miljø.


Kontakt

Kurt H. Kjær

Kurt H. Kjær
Professor
Speciale: Kvartærgeologi
Mobil: +45 30 58 97 30
Email: kurtk@sund.ku.dk