Geokemi og XRF
XRF (Røntgen fluorescens) analyse anvendes til at bestemme grundstofsammensætningen i f.eks. jordprøver, mineraler og artefakter. Med tre forskellige XRF-instrumenter tilbyder vi helt nye muligheder indenfor det arkæologisk felt.
XRF analysen er baseret på detektion af røntgenfluorescens, som er den karakteristiske røntgenstråling der afgives fra en prøve når den belyses med røntgenstråling. Grundstofferne i prøven bliver bestemt ved at detektere, identificere og optælle de karakteristiske fluorescensfotoner, uden hverken at destruere eller kontaminere prøven.
ArchaeoScience råder over i alt tre XRF skannere:
- Den stationære XRF-skanner (Itrax Core Scanner) på Globe Instituttet er en kerne-skanner, som anvendes til at analysere jordsøjler, sedimentkerner og boreprøver. Kerne-skanneren er udstyret med et 2 kW Rhodium røntgenrør. Under analysen genereres et højopløst line-scan farvefoto og et højopløst line-scan røntgenbillede. Dernæst foretages XRF skanning med opløsning ned til 200 µm og med tidseksponering mellem 3 og 30 sekunder - typisk bruges 30 sekunder i 1 mm opløsning. Således skabes detaljeret viden om sedimenterne, som kan understøtte tolkningen af arkæologiske og geologiske sedimentlag.
- Vores håndholdte XRF instrument (NITON XL3 GOLDD+), udstyret med et 2W røntgenrør. Apparatet er særligt velegnet til brug i felten og til skanning af forskellige typer af genstande. Bruges også til diskrete jordprøver placeret i XRF kopper.
- Vores Bruker S2 PUMA XRF-analyser, som anvendes til grundstofanalyse af diskrete prøver placeret i XRF-kopper. Den er forsynet med et 50 W røntgenrør og autosampler til 20 prøver ad gangen. Prøverne kan være i fast eller flydende form såvel som pulver.
XRF analyser kan udføres på såvel naturlige materialer (f.eks. jord, sediment, ben eller sten) som menneskeskabte genstande (f.eks. metal genstande, pigment eller keramik). Data fra målinger på sedimentaflejringer angiver og præciserer bland andet: Lag med højt indhold af organiske rester, lag med højt minerogent indhold, tungmetalforurening f.eks. fra forbrænding af kul, aflejringsforhold. XRF data giver også gode korrelationsmuligheder af forskellige kerner samt cykliske sekvenser. Data fra målinger på arkæologiske artefakter kan evt. understøtte undersøgelser af mobilitet og handel, via en råstofanalyse af artefakters metal- og/eller mineralsammensætning.
XRF-analyse kombineres ofte med andre naturvidenskabelige analysemetoder som f.eks. DNA-analyser, pollen- og makrofossilanalyser.
Kontakt os for at høre mere om de mange muligheder XRF analyse kan tilbyde arkæologien i dag.
Kontakt
Marie-Louise Siggaard-Andersen
Seniorforsker
Speciale: XRF
Telefon: +45 23 96 24 76
Email: mlsandersen@sund.ku.dk