GeoArkæologi & Råstof analyse
En råstof analyse identificerer hvilken type materialer et given objekt består af, hvad enten det drejer sig om et ubearbejdede råmateriale som f.eks. en sten eller et kompositmateriale som f.eks. metal eller glas. Formålet med en geoarkæologisk analyse er at beskrivelse skabelseshistorien af forskellige arkæologiske fyldlag.
En råstof analyse er grundlæggende en ikke-destruktiv petrografisk analyse som benytter stereomikroskopi til at beskrive mineralogi og tekstur. Sammen med en XRF skanning (røntgenfluorescens) bestemmes desuden grundstofsammensætningen af forskellige materialer. Analyserne kan med fordel bruges til at beskrive hvilken type sten et objekt er fremstillet af (f.eks. var en kværnsten lavet af sandsten, gnejs eller basalt eller var en slibesten lavet af Eidsborg-skifer?). Kombination af teknikker kan også bruges til at karakterisere forskellige kompositmaterialer, som mursten, glas/glasur, læsket kalk, keramik og legerede metaller. Vi kan normalvis ikke angive den præcis herkomst for disse kompositmaterialer, fordi vi ikke har omfattende sammenlignende samlinger af materiale med kendt proveniens. Men viden om forholdet mellem tin, kobber og bly i en tin genstand eller mængden af uædle metal i en historisk sølvmønt er information, som arkæologen kan sammenligne med offentliggjort dato for at komme spørgsmål om oprindelse, produktion og udveksling nærmere.
Formålet med en geoarkæologisk analyse er at forstå det aflejringsmiljø og de dannelsesprocesser, der har produceret en given arkæologisk fyld- eller konteksts-sekvens, samt identificerer kilden til sedimentet og hvordan den/de er blevet aflejret. Analysen omfatter en beskrivelse af sedimentsammensætningen, herunder dens minerogene tekstur (andelen af sand, silt og ler), indhold af organisk stof og karbonat, hammerskala og slagger, inkorporerede makrofossiler (frø, trækul, fiskeben) og hvis det efterspørges mikrofossiler (dvs. pollen, alger og sporer). Denne type af data kan bruges til at bestemme om diskrete lag faktisk er homogene og om de blev dumpet af flere omgange (f.eks. gravfyldning eller udjævningslag) eller de akkumuleret gradvist over tid som colluvium eller sheetwash fra omgivende overflader. Disse oplysninger er også afgørende for at identificere gulve og dyrkede overflader, samt kilderne til en mødding og et latrinfyld (f.eks. afføring eller gødning fra boder eller husholdningsaffald). De beskrevne analyser kræver monolitter eller diskrete prøver i poser, der indsamles og plottes fra profiler eller planudgravninger.
Kontakt
Pernille Bangsgaard
Senior forsker
Speciale: Dyreknogler
Telefon: +45 51 31 79 38
Email: pernille.bangsgaard@sund.ku.dk
Anthony Ruter
Senior forsker
Speciale: Pollen og Makrofossiler
Telefon: +45 60 18 67 69
Email: anthony.ruter@sund.ku.dk