Arkæobotanik - Planter
Arkæobotanik er studiet af alle former for planterester fra arkæologiske kontekster og sedimenter. Med botanikken som udgangspunkt er formålet at forstå menneskets brug af de naturlige og dyrkede planter i fortiden.
Makrofossiler inkluderer makroskopiske plantedele så som frø, frugter, rakleskæl, kogleskæl og træ eller makrokul, som ofte er distinktive til familie eller art såvel som blade og nåle, som er mindre diagnostiske. Mange arkæologiske aflejringer indeholder planterester, men type og antal varierer alt efter bevaringsforholdene og strukturtype.
I tørre og oxidere aflejringer er ofte kun forkullede frø og plantedele bevaret, hvorimod fugtige og iltfattige aflejringer også kan gemme på ikke-brændte makrofossiler.
Makrofossiler giver typisk et mere lokalt billede af det omkringliggende miljø end f.eks. en pollenanalyse og de er derfor velegnede til at fortælle om den nære vegetation.
En arkæobotanisk rapport fortæller om fortidens udnyttelse af naturlige og dyrkede planteressourcer som føde, foder, byggemateriale og strøelse. Afhængig af konteksten kan emner inddrages, som f.eks.
- lokale palæo-miljø
- afgrødevalg og havebrug
- gravritualer
- handel
- aflejringernes historie
På Globe instituttet findes frø samlinger af alle de mest relevante plantearter fra Danmark og mange udenlandske arter ligeså. Disse, i kombination med online-databaser og offentliggjorte nøgler, bruges til at identificere prøverne ved visuel sammenligning. Makrofossiler optages enten via enkelte jordprøver eller som en sammenhængende serie af jordprøver. Analysen kombineres ofte med andre typer af analyser, f.eks. sedimentanalyse og pollenanalyse. Planterrester er desuden yderst velegnede til C14‐datering og rester fra vandlidende lag kan i nogle tilfælde indeholde DNA.
Kontakt
Pernille Bangsgaard
Senior forsker
Speciale: Dyreknogler
Telefon: +45 51 31 79 38
Email: pernille.bangsgaard@sund.ku.dk
Anthony Ruter
Senior forsker
Speciale: Pollen og Makrofossiler
Telefon: +45 60 18 67 69
Email: anthony.ruter@sund.ku.dk